Różane zdrowie i uroda
Pojęcie „róży” obejmuje tak naprawdę nawet 150 gatunków. W przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są przede wszystkim najpopularniejsze gatunki: Rosa alba, Rosa canina (róża dzika), Rosa centifolia (róża stulistna), Rosa moschata (róża piżmowa, inaczej muszkatołowa lub rdzawa) oraz najsłynniejsza Rosa damascena (róża damasceńska). Jadalne są zarówno owoce róży, jak i płatki, z których przygotowuje się m.in. konfitury oraz wzbogacane różą surowce takie jak miód czy ocet.
Owoce róży – bomba witaminowa
W niepozornych owocach róży tkwi niesamowity potencjał. 100ml soku z dzikiej róży zawiera przeciętnie 450-500 mg witaminy C. Ponadto owoce zawierają bioflawonoidy, karotenoidy, witaminy A, B, E i K, a nawet kwas foliowy. Produkty w owoców róży (soki, nalewki, konfitury, przeciery) są polecane w każdym wieku do wspomagania odporności, funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Owoce róży wspierają funkcje wątroby oraz układu pokarmowego. Poprawiają wydolność organizmu i chronią przed wieloma chorobami.
Owoce róży są również popularne w użytku kosmetycznym – „zewnętrznym”. Znakomitym produktem jest olej z dzikiej róży, najlepiej tłoczony na zimno z owoców i nie poddawany obróbce. Olej posiada intensywnie pomarańczową barwę (dzięki karotenoidom) oraz wspaniały wpływ na skórę. Olej najlepiej sprawdzi się na cerze naczynkowej oraz dojrzałej i suchej, ponieważ (ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów) chroni przed procesami starzenia, redukuje przebarwienia oraz stymuluje regenerację naskórka.
Płatki róż – esencja piękna
Kosmetyki z płatków róż są stosowane właściwie od stuleci i służyły kobietom do celów urodowych w wielu różnych zakątkach świata. Stanowiły surowiec perfum, służyły do makijażu ust i policzków oraz - w sproszkowanej formie – jako bazamaseczek na twarz i włosy.
Kosmetyki różane uznawane są za powiew luksusu ze względu na stosunkowo wysoką cenę surowca. Płatki różane stanowią podstawę hydrolatu różanego, czyli esencjonalnej wody kwiatowej, która tonizuje, wygładza, zmiękcza, rozświetla oraz odświeża cerę. Maseczki ze sproszkowanych płatków róż są z kolei polecane dla wszystkich typów cery ze względu na łagodzące i normalizujące właściwości.
Płatki róż są nieco bardziej eksploatowane na polu kosmetycznym niż zdrowotnym, jednakże i one mają pozytywny wpływ „od wewnątrz”. M.in. regulują pracę układu pokarmowego, wspomagają usuwanie niestrawności oraz podnoszą odporność.